Het stook-proces
Sinds ik voor de liefde ben verhuist naar de kleigrond van Goeree Overflakkee is ook de liefde voor de klei zelf weer opgebloeid. Ik ging weer een cursus keramiek volgen en deed daar een dag Raku stoken mee. Ik kocht meteen zelf zo een oven.
Mijn interesse in de traditionele Japanse cultuur en het begrip Wabi-Sabi bleken wonderwel goed te combineren met Raku. Wabi-Sabi betekent grofweg dat je rust vindt in eenvoud en respect hebt voor het onvolmaakte. Daarom hou ik van Raku. het is nooit volmaakt, altijd gebroken en onvoorspelbaar.
Raku is keramiek die in een kiln gebakken wordt, deze kan, in tegenstelling tot een keramiekoven, tegen grote snelle temperatuurverschillen. De raku glazuurlaag wordt in een uur tot meer dan 1000 graden verhit en plots in de buitenlucht gebracht zodat er craquelering optreedt. Hierna worden de scheurtjes met vuur zwart geblakert door de kommen in zaagsel te plaatsen dat door de enorme hitte vlam vat, waarna ze afkoelen met water.
Het is altijd anders en toch altijd mooi. Het ontneemt je de controle over het eindproduct en blijft een mysterie dat telkens verbaast.